Kasteel het Nijenhuis

Door het regenachtige weer op zoek geweest naar een binnenactiviteit. Er bestaat een nieuwe capitool gids voor Overijssel  http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/capitool-overijssel/1001004010938613/index.html  en daar viel het oog op het kasteel in Heino/ Wyhe. Lekker dicht bij Deventer dus een mooi uitje.

Het kasteel ziet er van buiten erg mooi uit. Een mooie oprijlaan, poort en een kleine slotgracht. Buiten 2 bijgebouwen waarin in één ervan de kassa en restaurant zit. Ziet er prima uit en voor Eur 7,50 pp (voor een volwassene) kunnen we naar binnen. Eerst de beeldentuin gezien. Dit viel in eerste instantie nogal tegen. Het is meer een kunstig aangelegde tuin waarin her en der ook een verdwaald beeld staat. De tuin is netjes onderhouden en het is prima wandelen maar het is nogal erg klein.

Nu het kasteel bekijken. Bij de kassa horen we dat er op dat moment een tentoonstelling van Rob Scholte is. Een zeer gerenommeerde naam dus ik ben benieuwd en we houden erg van kunst. Wat als eerste opvalt in het kasteel is dat er nagenoeg geen meubels etc van de tijd van het kasteel staat. Wij vinden het leuk om te kijken hoe mensen in een bepaalde tijd leefden. De tafels,stoelen etc etc. Dit kasteel is nu ongeveer in casco staat.

Overal hangt kunst van Rob Scholte. Zijn kundigheid straalt van alle doeken af maar door de niet passende omgeving (of misschien wel de andere verwachting die wij hadden van het kasteel) komen de doeken niet tot zijn recht. De klasse van Rob straalt af van de serie “Silk cut” maar met zijn geschilderde versie van het tegeltje aan de wand (incl. taalfout) , en de schilderijen met de straatnaam bordjes doet hij daar in mijn ogen afbreuk aan. De ruimtes in het kasteel zijn over het algemeen erg klein en zijn grote schilderijen en objecten passen er nauwelijks in. De straatnaambordjes zijn een overversimpling van de schilderijen en voegen in mijn ogen weinig tot niets toe. In de bibliotheek staat een grote stelling die de kamer bijna in tweeën deelt. Dit is zonde van de ruimte en ook van het werk van Rob Scholte.

Als uitje was het evengoed wel geslaagd door de mooie omgeving waarin het kasteel ligt en de mooie buitenkant van het kasteel. De combinatie kasteel en de werken van Rob Scholte deden beiden te kort wat erg jammer is. Misschien dat een andere tentoonstelling in de toekomst beter past. Het is in ieder geval aan te raden van te voren te checken welke tentoonstelling er is.

 

Over frank stavenuiter

Ik ben breed geïnteresseerd in allerlei zaken en ben me dan ook continue aan het verbazen en kijk vol bewondering rond. Een paar van die zaken zal ik op deze site bespreken.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie