Book review: een levensregel voor beginners

Titel: een levensregel voor beginners:Wil Derkse

Subtitel:Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijkse leven

Pagina´s: 124

Review datum: 6/3/2011

Wil Derkse geeft in het boek zijn visie aan op de toepassing van de Benedictijnse regel in het alledaagse leven. Benedictus heeft in de 6e eeuw voor Christus een aantal leefregels voor moniken opgesteld. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Regula_Benedicti

In het boek wordt verwezen naar deze regels en ook uitgelegd waarom deze volgens de schrijver nog steeds gelden en ook zeker toepasbaar zijn in oa. management.

Het boek is op sommige plekken niet echt eenvoudig te lezen.Dit komt doordat er termen gebruikt wordt die voor velen niet bekend zijn. De leefregel van Benadictus zullen de meeste lezers niet (goed) kennen en ook de dagindeling van een monik zal niet bekend zijn. Tegelijkertijd is dit ook een mooie reden om het boek nog eens te herlezen, wat zeker nieuwe informatie en inzichten zal opleveren

Het boek behandelt de geloften: commitment,focus op verbetering en aan elkaar gehoor geven.Hierbij valt op dat diverse spreuken in de loop der tijd vaak een andere betekenis hebben gekregen. Een voorbeeld is Obedientia wat vaak met een soort slaafsheid wordt ge-assicieerd maar wat in deze context naar elkaar luisteren betekent..

Het boek benadrukt de waarde van het focussen op één activiteit tegelijkertijd waardoor deze activiteit de volle aandacht krijgt. Uitspraken als “je fornuis kan je altaar zijn” etc. geven dit helder weer. Hoe vaak zijn we niet met 2 dingen (of meer) tegelijkertijd bezig. Emailen in vergaderingen,denken aan andere zaken ed. en daarmee doen we eigenlijk vaak beide zaken niet goed.

Ook is er in het klooster een vaste dagindeling wat structuur geeft. Als er begonnen wordt, wordt er ook echt begonnen en niet eerst allerlei irrelevante zaken gedaan. Dit geld ook voor stoppen waardoor weer creatieve  input gekregen wordt voor andere zaken.. enz enz.

Verder valt de vergelijking met Zen op. Hierbij valt te denken aan: Slapen als je slaapt, werken als je werkt ed. Één zaak tegelijkertijd dus..

Tegenwoordig hebben veel mensen meer met Zen op terwijl dit dus ook gewoon “om de hoek” in Nederland  te verkrijgen is.

Al met al een interessant boek dat een kijkje in de keuken van het kloosterleven geeft en ook de vertaalslag maakt naar het leven erbuiten.

Deventer 2011

Over frank stavenuiter

Ik ben breed geïnteresseerd in allerlei zaken en ben me dan ook continue aan het verbazen en kijk vol bewondering rond. Een paar van die zaken zal ik op deze site bespreken.
Dit bericht werd geplaatst in boek review en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie